Vitale medewerkers presteren beter. Zij kunnen beter omgaan met werkstress, zijn creatiever, en zijn hierdoor beter inzetbaar.
Hoe vitaal zijn jouw medewerkers? Hoe is het (in deze coronacrisis) met hun werk- en privébalans? Zijn ze mentaal fit of ervaren ze leefstijl gerelateerde klachten zoals stress, verminderde energie of overgewicht?
Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen in het fysiek en mentaal gezond houden van jouw medewerkers door een vitaliteit- en leefstijltraject aan te bieden.
Tijdens zo’n traject kan je ingegaan op de verbeterwensen op het gebied van leefstijl- en vitaliteit. De vragen of wensen die hieruit voortkomen kunnen zeer verschillend zijn zoals:
– Hoe kan ik meer balans vinden tussen werk en privé
– Hoe krijg ik meer energie?
– Hoe kan ik nog beter tot mijn recht komen binnen deze onderneming?
– Hoe zorg ik voor een betere zelfsturing?
– Hoe kan ik omgaan met mijn gedachten en overtuigingen?
– Hoe kan ik beter communiceren?
– Hoe word ik fysiek fitter en zorg ik voor de juiste voeding, beweging en ontspanning?
Door met de leerdoelen op een persoonlijke, veilige en vertrouwelijke manier aan de slag te gaan, zal dit resulteren in persoonlijke en zakelijke groei, vitalere, stabiele en energiekere medewerkers.
Je kunt dan ook nog op individueel niveau coachtrajecten aanbieden, maar ook vitaliteitsworkshops, die preventief bijdragen aan het vitaliteitsmanagement binnen jouw bedrijf.
Vitale onderneming?!
Hoe vitaal is jouw onderneming? Vitale medewerkers vragen om vitaal leiderschap. Hoe helder wordt de visie van jouw onderneming uitgedragen? Wat zijn de verwachtingen over en weer? Hoe is het onderling respect en vertrouwen? Zijn de kaders helder? Zijn de werkprocessen gestructureerd? En hoe zit het met persoonlijk leiderschap? Allemaal onderdelen die kunnen bijdragen aan resultaatverbetering van jouw onderneming. Je zult dit zekker moeten meenemen. Het één kan niet zonder het ander. In een vitale organisatie met vitale medewerkers.